P. Frešo chce, aby pravica nešla do žiadnej koalície so Smerom-SD

16.02.2013 Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš/Bratislava 16. februára (TASR) - Strana SDKÚ-DS by mala vyzvať svojich partnerov z Ľudovej platformy KDH a Most-Híd, aby išli do volieb do vyšších územných celkov spolu vo všetkých krajoch.

Spolupracovať by mali aj s ostatnými hodnotovo blízkymi stranami z parlamentu (SaS) či mimo neho. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo tiež navrhuje vydať signál, že stredopravé strany nevstúpia do žiadnej koalície so Smerom-SD.

"Len takýmto postupom presvedčíme ľudí, že vieme spolupracovať, že vieme byť alternatívou. SDKÚ-DS s novým vedením a novými tvárami chce byť motorom tejto spolupráce," vyhlásil dnes vo svojom úvodnom prejave k delegátom Ústrednej rady strany v Liptovskom Mikuláši.

Frešo sa nevyhol kritike "socialistickej vlády Roberta Fica (Smer-SD)", ktorá podľa jeho slov neprináša Slovensku ani viac demokracie, ani lepší život ľuďom. "Práve naopak. Sme svedkami bezprecedentného nárastu nezamestnanosti, najväčšieho od roku 2004 a od vstupu do EÚ - 390 tisíc ľudí bez práce," uviedol.
 
Za vysokou nezamestnanosťou vidí zrušenie rovnej dane – zvýšenie daňového a odvodového zaťaženia, likvidačné zákony proti živnostníkom, ale aj zmeny v zákonníku práce. Frešo zdôraznil, že od prijatia vládnych zmien klesol počet živnostníkov o 19.400 ľudí. Predseda SDKÚ-DS sa nazdáva, že na konsolidáciu sa neskladajú boháči a veľké firmy, ale normálne pracujúci ľudia vrátane živnostníkov. Frešo ďalej pripomenul odchod firiem zo Slovenska do Maďarska, čo je podľa neho tiež dôsledok opatrení Ficovej vlády.

Poukázal, že Slovensko už na tom bolo aj horšie, a to v čase, keď sa sociálnej reformy chopil Ľudovít Kaník ako minister práce. Podľa Freša sa Kaníkove opatrenia podpísali na dobrých výsledkoch, nezamestnanosť klesla o tretinu až o polovicu. "SDKÚ-DS to jednoducho vie a má riešenia. Dokázali sme krajinu spravovať úspešne a to sme krajinu zdedili v horšom stave," vyhlásil s tým, že povinnosťou strany a opozície je predložiť ľuďom alternatívu voči Ficovi.

Frešo v tejto súvislosti spomenul trieštenie pravice, ku ktorej prispel napríklad Daniel Lipšic vytvorením novej strany. "Zakladanie nových strán a delenie a ešte ďalšie delenie našej opozičnej scéne určite nepomáha," povedal Frešo. Zároveň poznamenal, že strany si zakladajú starí politici, ktorí sú v politike dlhšie ako on, alebo Ivan Štefanec či Lucia Žitňanská. Frešo takýto postup nepovažuje za správny spôsob vyvodenia zodpovednosti za zlý výsledok vo voľbách, správne je podľa neho zmeniť vedenie strany, k čomu pristúpila len SDKÚ-DS.

Freššo: Voči Smeru-SD treba postaviť reálnu alternatívu už v župných voľbách

Ideálnym najbližším priestorom na postavenie reálnej stredopravej alternatívy strán Ľudovej platformy voči politike Smeru-SD sú jesenné voľby do orgánov vyšších územných celkov. Na tlačovej konferencii po skončení rokovania Ústrednej rady SDKÚ-DS v Liptovskom Mikuláši to vo vyhlásení k stranám Ľudovej alternatívy zdôraznil predseda Pavol Frešo.

„Upozorňujeme na vážnosť aktuálnej politickej situácie. Vláda jednej strany vážne ohrozuje Slovensko v hospodárskej, právnej a spoločenskej oblasti. Voči politike Smeru-SD treba postaviť reálnu alternatívu. SDKÚ-DS si je vedomá tejto zodpovednosti a preto vyzýva strany Ľudovej platformy, aby podpísali dohodu spoločnom postupe vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov,“ uviedol Frešo.

Ak dokážu postupovať spolu v parlamente pri otázke nevymenovania generálneho prokurátora, pri ochrane druhého piliera či rovnej dani, tak by podľa Freša mali tomu nasadiť korunu spoločným postupom v župných voľbách. „Len vtedy ľudia uveria, že sa buduje stredopravá alternatíva. Sme to dlžní občanom tejto republiky, stredopravým voličom a ak chcem byť úspešní, tak musíme dokázať, že sme sa poučili a dokážeme spolupracovať,“ zdôraznil s tým, že SDKÚ-DS vyzýva všetky stredopravé strany, aby neuzatvárali koalície so stranou Smer-SD.

„Ústredná rada SDKÚ-DS sa venovala aj zlej ekonomickej situácii. Narastá nezamestnanosť, veľmi sa zhoršujú makroekonomické prognózy, demografický vývoj. O všetkých týchto témach chceme hovoriť nielen na odbornej pôde, preto už na budúci týždeň začíname výjazdy po Slovensku. Mimochodom, priamy kontakt s voličmi, ktorých zastupujeme bol ústrednou myšlienkou nového vedenia našej strany,“ prízvukoval Frešo.

Predseda SDKÚ sa vyjadril aj k aktivitám Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého. „Detaily nepoznám, no považujem za smutné a to sa ešte miernim, že ma s nimi neoboznámili. Lucia Žitňanská sa ospravedlnila zo zdravotných dôvodov, inak by sme tú debatu zviedli tu. Zvedieme ju niekde inde, najskôr vo vnútri strany, až potom prijmeme nejaké závery. Nebránim sa žiadnym diskusiám, ale musia byť na prospech SDKÚ-DS. To bude prvé, na čo sa ich budem pýtať,“ dodal Frešo.
 

Vyberte región